Oktober

Reklam för Strömshaga

Oktober. Varje år slås jag av dess skönhet. Krispigheten i luften, den låga solen och de gulnande bladverken. Den där söta lukten av jord och fallfrukt. Man riktigt känner att naturen håller på att att sluta sig. Det är som att den sakta kryper tillbaka in i sig själv. Nu är återhämtningens tid när dagarna blir allt kortare. 

Det är nu hög tid att gräva ner tulpanlökar, ta hand om de sista av trädgårdens frukter och fundera på hur man ska vinterförvarar växter och krukor. Vi börjar långsamt flytta in igen, precis som vi flyttade ut i maj.

Nu är det tid för tända ljus, härliga långkok och att sörpla värmande soppor. Och såklart - att baka. Här kommer några tips på hur du gör oktober till den mysigaste månaden på året.

  1. Ta en promenad varje dag. Oavsett väder. 

  2. Var i naturen så mycket som möjligt och njut av färgskiftningarna, den höga klara luften och naturen som ger med sig en sista suck innan den går in i en lång vinterdvala.

  3. Ställ klockan 30 minuter tidigare än du brukar, sätt på en kanna kaffe och kryp tillbaka upp i sängen med en kopp. Sätt på lite lugn musik, tänd ett ljus och vakna långsamt.

  4. Laga lågkok, grytor och soppor. Det är som balsam för själen.

  5. Fyll frysen med matlådor de dagar du har energi för de dagar då du inte ens orkar tänka tanken på att laga middag.

  6. Tänd ljus. Varje dag. 

  7. Tillåt dig att vara trött. Precis som naturen nu går i vinterdvala behöver vi människor också dra ner på tempot. Omfamna tröttheten och ge dig själv extra mycket tid till återhämtning. Vi behöver det.

Här kommer några recept som är både löjligt goda och löjligt enkla att sno ihop.

Recept till världens godaste (och enklaste) ärtsoppa:

(Räcker till 4 personer)

  • 500 g frysta gröna ärtor

  • 1 gul lök

  • 7 dl vatten

  • 2 buljongtärningar

  • 2,5 dl matlagningsgrädde

Gör såhär:

  • Skala och hacka löken.

  • Koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull. Lägg i de frysta ärtorna och löken. Låt det koka under lock ca 5 min.

  • Mixa soppan och tillsätt grädde.

  • Låt det koka upp.



Smördegssnurror med ost (4 port)

  • 2  frysta smördegsplattor (à 100 g) 

  • 1  uppvispat ägg 

  • ca 1 dl riven lagrad ost 

  • flingsalt

Gör såhär:

Skär smördegsarken i ca 1 cm breda strimlor längs med. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg. Snurra strimlorna och strö över ost och flingsalt. Grädda i mitten av ugnen (200 grader) ca 10 minuter eller tills de får fin färg.




Äppelrosor med smördeg

  • 1 kyld smördegsrulle, 250 g 

  • 30 g mjukt smör 

  • 2 msk strösocker 

  • 1 tsk malen kanel 

  • 2 röda äpplen 

  • ¾ dl vatten + saft från 1 citron 

  • ägg till pensling

Gör såhär:

1. Bred ut mycket tunt med smör på plattan, bara så att kanel och socker fastnar, strö över detta. Sporra ut ca 5 cm breda remsor. 

2. Dela äpplena och kärna ur dem, skär dem i mycket tunna skivor. 

3. Fördela och lägg äppelskivorna omlott på en smördegsremsa så att de sticker upp något vid ena smördegskanten. Rulla ihop till rosor och ställ i stadiga muffinsformar. 

4. Pensla dem med ägg, grädda i 200° i 20–25 min eller tills de har fått fin färg och puffat upp.

Kanske är det här månaden då vi suger ut det sista av sensommaren? Jag hoppas och tror att vi även får några soliga dagar då vi kan dricka kaffe på kökstrappan och ta eftermiddagsfikat i solen mot en värmande vägg.

Utemöblerna får vara kvar oktober ut.

Jag hoppas på många fina trädgårdsdagar med solen i ansiktet!